Музеји за 10

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 национална је музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИЦОМ Србија.

Обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у преко 56 градова и места широм Србије, 122 учесника, на преко 170 локација припремају разноврсне садржаје.

Народни музеј Крушевац, један од учесника овогодишње манифестације, припремио је, за своје посетиоце, више програма.

ЦЕНТРАЛНА ЗГРАДА МУЗЕЈА, Трг деспота Стефана 15

Као и претходних година, пред посетиоцима је стална музејска поставка, која на два нивоа централног музејског здања прати историјски и културни развој града и околине од најстаријих времена до данашњих дана. У Великој сали музеја гостује изложба Музеја Војводине КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА КАО ЧУВАР КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ, ауторке Чарне Милинковић, више кустоскиње историчарке, и коауторке мр Лидије Мустеданагић, музејске саветнице. Прва српска православна гимназија у Хабзбуршкој монархији, која је основана после Темишварског сабора 1791. године у Сремским Карловцима, прославила је свој јубилеј – 230 година постојања. Исте године када је основана, зачета је и спомен-библиотека која данас чува старе и ретке књиге унутар богатог библиотечког фонда од скоро 19.000 издања, а у њој се налази и најстарија ботаничка збирка у Србији – Волнијев хербаријум, који је настао 1797. године. Хербаријум садржи 7.000 примерака биљака, од тога је 200 у центуријама, књигама од сто страна са 100 врста биљака.

УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА НАРОДНОГ МУЗЕЈА КРУШЕВАЦ, Мајке Југовића 12

У Уметничкој галерији Народног музеја Крушевацпред посетиоцима је актуелна изложба БОЖИДАР ЏМЕРКОВИЋ – СЛИКЕ И ГРАФИКЕ / ПОКЛОН ЗБИРКА, до 30. маја 2022. Изложба представља избор из графичког и сликарског опуса Божидара Џмерковића, пресек стваралаштва присутног скоро седам деценија на ликовној сцени, и промовише и упознаје са поклон збирком коју је уметник даровао своме граду. Џмерковић је рођен у Могилецу (Македонија) 1930. године, а одрастао је у Крушевцу, где је завршио основну школу и гимназију. Академију ликовних уметности у Београду завршио је 1954. и постдипломске студије 1956. у класи професора Марка Челебоновића. Као редован професор предавао је на Одсеку графике Факултета примењених уметности и дизајна у Београду, до пензионисања 1996. године. Члан је Графичког колектива од 1955. и УЛУС од 1956. а излаже од 1955. године. Добитник је више значајних награда и признања за графику, илустрацију, укупно стваралаштво и животно дело.

Током Недеље музеја и Ноћи музеја биће организована стручна вођења, којима ће се представити стваралаштво уметника, али и говорити о поклон збиркама, начину настајања и форми поклона, важности даривања и значаја представљања оваквих завештања самих уметника, њихових породица,наследника, колекционара, за галерије и музеје, и ликовну и културну баштину. Кустос изложбе је Биљана Грковић, историчарка уметности – музејска саветница.

КУЋА СИМИЋА, Мајке Југовића 2

Поред сталне поставке, која одсликава ентеријер једног грађанског дома на размеђу векова, пред посетиоцима је изложба ДОГОДИНЕ У ИСТО ВРЕМЕ, изложба фотографија приватних и јавних јубилеја од прве половине ХХ века до данас. Од малих и великих матура, годишњица бракова или пријатељстава, па до масовних прослава 1. маја, 8. марта или осталих илустрованих државних празника. Пред посетиоцима је преко 300 фотографија прикупљених од двадесет двоје учесника и две институције културе. Аутор изложбе је Зорана Драшковић, музејски педагог.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Ове године, XВИИИ Европска ноћ музеја обележава се У СУБОТУ 14. МАЈА, а музејски објекти радиће ДО ПОНОЋИ. Током трајања манифестације, улаз ће бити бесплатан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *