Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 и XVII Европска ноћ музеја

У склопу овогодишње манифестације „Музеји за 10“, седамнаеста по реду Европска ноћ музеја биће одржана у суботу, 15. маја.

Као и претходних година, музејски објекти у граду (централна зграда Народног музеја Крушевац, Уметничка галерија Народног музеја Крушевац и Кућа Симића) биће отворени за публику од 8 до 22 сата.

Због актуелне ситуације, неопходно је обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце.

XVII ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

                                               субота 15. V 2021. / 8–22 h

ЦЕНТРАЛНА ЗГРАДА МУЗЕЈА

 1. Стална поставка Народног музеја Крушевац;
 2. ИзложбаСРПСКИ ВОЈНИЦИ УМРЛИ У ХОЛАНДИЈИ 1917–1919.
  Сто година након Версајског мировног споразума, широј јавности мало је позната чињеница да је један број српских заробљеника боравио у неутралној Холандији, као и да је њих стотинак преминуло и покопано на холандском државном тлу. На Реформаторском гробљу у Гардерену, подручје регије Велуве, налази се споменик сећања на српске војнике који су преминули од последица шпанског грипа 1919. На споменику је исписано 29 имена српских војника умрлих у Гардерену, 21 војника који је умро у Најмегену и њих 14 који су умрли у Енсхедеу. Сплетом различитих околности, посмртни остаци српских војника су 1938. године, а у договору са владом Краљевине Југославије, пребачени у маузолеј у Јиндриховицама, у Чешкој, где се и данас налазе.
  Изложбом су обухваћени како правни аспекти и избијање Првог светског рата, тако и злочини вршени над ратним заробљеницима, рад хуманитарних организација, репатријација преко Холандије, смрт и ексхумација, опис споменика у Гардерену и маузолеја у Јиндриховицама, где су српски војници, умрли у Холандији, нашли своје коначно пребивалиште, као и приче о породицама тј. потомцима ових војника.
  Аутори изложбе: Анa Јелић и Ненад Карамијалковић

КУЋА СИМИЋА

 1. Стална поставка (амбијент крушевачког дома на прелазу из XIX у XX столеће);
 2. ВИШЕ ОД ИГРЕ – дечје игре некад и сад
  На десетине текстова о помало заборављеним дечјим играма из XX века, фотографије које илуструју дечје рођендане, окупљања и најбезбрижнији део живота, али и саме играчке које су обележиле одрастање различитих генерација у Крушевцу.
  Аутомобилићи, кликери, барбике, праћке, домине, хула-хоп, ролшуе, порцуланске лутке, биће заједно са причама о „жмурки“, „између две ватре“, „нека бије, нека бије“…
  Аутор изложбе: Зорана Драшковић Ковачевић

УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА НМК

 • ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА И ГРАФИКА БРАНИМИРА КАРАНОВИЋА
  Бранимир Карановић, дипломирао на Графичком одсеку Факултета примењених уметности у Београду 1974, магистрирао графику две године касније на Факултету ликовних уметности у Београду, а од 1978. до 1996. професор фотографије на Академији уметности у Новом Саду. Био је и редовни професор фотографије на Факултету примењених уметности у Београду. Од 2016, професор емеритус на истом факултету.
  Карановићево стваралаштво представљено је са нагласком на период који се тиче последњих трију деценија богатог и аутентичног опуса, у којем доминира фотографија као самостални медиј или елемент на којем почива графика. Укључује радове постављене кроз пет мањих целина распоређених у пет просторија изложбеног простора крушевачке галерије.
  Током трајања изложбе, у оквиру Недеље музеја,у понедељак 17. маја, у 13 сати, биће организован разговор са уметником Бранимиром Карановићем и представљен каталог изложбе,чији је кустос Биљана Грковић, историчар уметности ― музејски саветник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *