Слободиште

Слободиште

Меморијални комплекс Слободиште подигнут је на југозападном ободу града, на обронцима Багдале, где се за време фашистичке окупације (1941‒44) налазио логор са стратиштем за преко седам стотина евидентираних цивила и родољуба. Највеће стрељање одиграло се 29. јуна 1943. године, када је окупатор, као вид одмазде, стрељао 324 лица. На простору који је некада покривао логор, данас је меморијални комплекс са масовним гробницама.

Централни споменички део припада концепту који је у периоду 1961‒65, а по идеји Добрице Ћосића, реализовао архитекта Богдан Богдановић. Споменички елементи јесу Стратиште и Хумке, као и два амфитеатра – Долина поште, са јатом камених птица које стреме небу, и Долина живих, којима се приступа кроз кружну Капију Сунца.

Године 1978, по пројектима архитеката Богдана Богдановића и Светислава Живића, саграђен је и Дом Слободишта, предвиђен за истраживачки рад и изложбене активности. Након опсежне реконструкције објекта, у њему је смештена стална музејска поставка КАЗНЕНИ ЗАВОД: ЛОГОР У КРУШЕВЦУ 1941–1944, посвећена ратном страдању под Багдалом.

Читав комплекс проглашен је културним добром, знаменитим местом од великог значаја (Службени гласник РС 28/83).

Радно време је од 8 до 19 сати, осим викендом.