Зоран Коматиновић – „футурологија 2“

изложба

Изложба Крушевљанина Зорана Коматиновића „Футурологија 2“ обухвата слике, фотографије и видео записе, настајале у последње три деценије.

Од првих изложби деведесетих година на којима је представљао своје радове, Зоран Коматиновић је приказивао разноврсност изражавања и огромну енергију и потребу за стварањем. На том вишедеценијском путу кретао се са дубоким уважавањем за уметност 20. века, најпре надреализма, и, потом, уметнике половине века, чије је стваралаштво означавало изједначавање живота и уметности.

Као својеврсно путовање кроз време ова изложба спаја различите културе, немачку и српску у којима Коматиновић одраста и ствара, повезује и различите изражајне могућности остварене кроз слику, цртеж, колаж, инсталацију, фотографију, видео записе.

Ако је ранији његов рад указивао на питања идентитета, са наглашавањем документарности све више се продубљивао однос стварног и фикционалног, а достизање меланхоличне атмосфере попримало дубља значења. Речи које се појављују су орјентири, белешка о датом тренутку, мисао о месту или догађају. Истовремено Коматиновић, кроз те личне приче, развија наратив заснован на представљању људи из блиског окружења, визура различитих градова и места, а да оне не остају на нивоу приватних, већ се тичу савременог света, питања отуђености и емпатије у свакодневном. (из текста у каталогу изложбе: Биљана Грковић)

Зоран Коматиновић

Рођен 1967. у Прокупљу. Од 1971. живи у Немачкој, у Мајнхаму, где матурира. Од 1987/88. бави се филмом и фотографијом, потом и сликарством. У периоду 1988-93. студира филозофију и етнологију на Универзитету у Хајделбергу (Немачка). Ванредне студије на слободним уметничким академијама у Мајнхаму и Висбадену, похађа на 1999/2000. Од 1998. члан је немачког удружења уметника (КСК). Излаже од 1990. године у Немачкој, потом у Србији. Члан је УЛУС-а од 2009. године. Живи и ради у Крушевцу.