ПРЕПОЗНАВАЊЕ 4

Изложба ПРЕПОЗНАВАЊЕ наставак је дугорочног регионалног уметничког пројекта који је, у свом четвртом циклусу, започет кроз резиденцијални програм, одржан у Рибарској Бањи и Крушевцу, 2017. године, као део истраживања кустоса и уметника у одређеним контекстима који су препознати као заједничке теме и специфичне уметничке праксе.

У уважавању посебности и заједништва свих актера окупљених на овом пројекту, у контексту самог пројекта и места одржавања резиденцијалног програма, изложба представља радове шесторо уметника. Јелена Рубил (Крушевац), Нина Галић (Краљево), Весна Илић Даријевић (Чачак), Ивана Станковић (Ниш), Јована Вујановић (Подгорица) и Богдан Александров (Видин) у својим радовима мапирају питања савремених процеса у контексту промишљања места уметника и уметничких дела, али, пре свега, места појединца у савременом свету, односа ка природи, технологији, другима, као и појава и питања која произилазе или су у вези са природним законитостима и феноменима укупне друштвене стварности.

Изложба ће, после Крушевца и током 2019. године, бити приређена и у другим градовима и установама партнерима уметничког пројекта.

Установе сарадници на ПРЕПОЗНАВАЊУ 4: Уметничка галерија Народног музеја Крушевац, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак, Народни музеј Краљево, Народни музеј Црне Горе на Цетињу, Уметничка галерија „Никола Петров“ Видин.

Пројекат је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија/музеја, кустоса, уметника, у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена, мобилности уметника, кустоса, размене и видљивости савремене уметничке праксе у региону. Као такав остварује вишеслојне сарадничке мреже и истински је допринос децентрализацији.

Покренут 2004. године, до сада је реализован кроз два циклуса изложби: ПРЕПОЗНАВАЊЕ 2005–2007, Крушевац, Чачак, Краљево, Ниш и Подгорица; ПРЕПОЗНАВАЊЕ 2, 2010–2012, Подгорица, Чачак, Ниш, Крушевац, Краљево, Куманово и Софија; регионалну конференцију ПРЕПОЗНАВАЊЕ 2013, Крушевац, када је приређена и изложба бугарских уметника, и кроз трећи циклус, који је започет резиденцијалним програмом у Сићеву и Нишу 2014. и реализован низом изложби приређеним током 2015. и 2016. године у Нишу, Крушевцу, Краљеву, Чачку, Пловдиву и Никшићу.

Пројекат ПРЕПОЗНАВАЊЕ у континуитету подржава Министарство културе и информисања Републике Србије, уз чију помоћ се реализује и овогодишњи програм.