Прећутани злочин

изложба

Музеј жртава геноцида и Народни музеј Крушевац имају част да замоле за Ваше присуство свечаном отварању ауторске изложбе историчара г. др Ненада Антонијевића, музејског саветника у Музеју жртава геноцида, под називом „ПРЕЋУТАНИ ЗЛОЧИН: Зверства албанских квислинга над Србима и Јеврејима на Косову и Метохији у Другом светском рату“ које ће бити одржано у среду 1. марта текуће године са почетком у 18 часова у Народном музеју – Крушевац.

Аутор поставке је др ум. г. Никола Радосављевић, кустос у Музеју жртава геноцида.

Изложбу прати истоимени двојезични српско – енглески каталог који је у виду ПДФ-а већ постављен на интернет страницу Музеја –
www.muzejgenocida.rs

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида под управом г. Станка Дебељаковића, а подржали Народни музеј – Крушевац, Музеј Југославије, Војни музеј и Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“.

Ова поставка представља редак пример музеолошке обраде масовних зверстава и репресалија почињених од стране албанских квислинга над цивилним српским и јеврејским становништвом на подручју Косова и Метохије у раздобљу Другог светског рата и сведочи о једном безмало у потпуности заборављеном злочину.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 1. до 25. марта 2023. године.

Током трајања изложбе биће организован читав низ пратећих образовних програма и стручних вођења.

Улаз је слободан.