Oд салвета до лајкова

О изложби

Изложбом „Од салвета до лајкова“ настављамо серију пројеката Народног музеја Крушевац остварених у сарадњи са суграђанима, започету 2013. године изложбом „Породични албум“ у Кући Симића.

Досадашње искуство у приређивању изложби о грађанском животу Крушевца и околине, указало је на изузетно занимање посетилаца за теме које илуструју трајни процес економског и културног развоја града.

Ова изложба је посвећена великим, малим, разноврсним, маштовитим и јединственим збиркама које смо годинама стварали, увећавали и сачували. Сакупљали смо готово све, од салвета, привезака, кликера, аутомобилића, сличица из чоколада, цртаних романа, плоча, аудио касета до играчака из Kиндер јаја и албума Сара Кеј.

Зашто су овaкве збирке важне? На први поглед тек лепи или носталгични, предмети које смо скупљали говоре о детињству и младости генерација које се данас са мање или више успеха сналазе у виртуелној друштвеној стварности, у којој је готово све недодирљиво, осим тастатуре рачунара или тач скрина андроида. Зато смо желели да будућим посетиоцима пружимо што вернији увид у време од којег нас не дели више од пет деценија али и једна озбиљна глобална промена – дигитална револуција.

Намера нам је да публици приближимо, данас готово незамисливо, детињство и младост генерација које су одрастале „напољу“, дружећи се са вршњацима до касно у ноћ, играјући се заједничким играчкама, скупљајући сличне ситнице, размењујући плоче и стрипове, па и понеку ћушку или гурање са бицикле.

Пред вама су, не само предмети које су учесници са љубављу сакупљали и брижљиво чували деценијама, већ и личне белешке везане за изложене предмете. Верујемо да ће на тај начин веза између предмета, њихових власника и публике бити јасна, снажна и емотивна.

Како нам је намера била да вас повежемо са сопственом прошлошћу, надамо се да ћете у изложеним предметима препознати неке које сте брижљиво чували и пуким случајем загубили, сетити се дечака и девојчица са којиме сте размењивали сличице и кликере, осетити мирис винила тек купљене ЛП плоче или довести своје дете и показати му са ким и чиме сте се играли кад није било видео игрица, инстаграма и снепчета.

Наша се изложба завршава савременим збиркама. Првим деценијама двадесетпрвог века и миленијалцима, стасалим током информатичке револуције. Они не скупљају, већ троше. Не друже се, већ лајкују и хејтују. Њихове збирке су виртуелне, као уосталом и музеји, пријатељства и продавнице.

Остаје да се види како ће за пар деценија изгледати изложба „Од лајкова до …“