Невенка Стојсављевић: МОДУЛАЦИЈЕ

изложба

Изложба Модулације уметнице Невенке Стојсављевић, присутне на ликовној и графичкој сцени са првом изложбом 1979, представља радове настајале од почетка деведесетих година 20. века подвлачећи кроз графику, цртеж, комбиновану технику, оне конституивне елементе – светлост, простор, карактеристичне за ауторски ликовни језик посебно током последње три деценије. У овом периоду у радовима, од графика чије је исходиште у органском до геометријских композиција остварених различитим средствима, једнако се провлачи ликовни рукопис који одаје посебан сензибилитет и ствара вибрантне структуре.

Избор радова на папиру за изложбу у крушевачкој Уметничкој галерији, обједињен под називом Модулације, подвлачи промишљену и суптилну материјализацију ритма композиције, градећи просторе који теже бесконачном, остварују сакралност, чија је наизглед једноставност и искрена непретенциозност као одраз времена, личног и општих околности, подвргнута сопственом поредку стварајући нове системе како унутар поршине папира, тако и постављањем у простору, отварајући сагледавања као музичке модулације али и модулације као начина преноса и питања посматрања и разумевања уметничког дела.

НЕВЕНКА СТОЈСАВЉЕВИЋ (1953. Велика Попина) Дипломирала је 1977. на Академији примењених уметности у Београду, у класи проф. Божидара Џмерковића, а магистрирала 1980. на Академији ликовних уметности у Београду у класи проф. Бошка Карановића. Од 1979. излагала је самостално и на колективним изложбама у земљи и иностранству (Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Осло, Токио, Галиција, Праг…) Добитница је 14 награда, између осталих: Златна игла на 02. Међународном бијеналу суве игле – Ужице 1995, Златна игла на пролећној изложби УЛУС-а 1996, Велики печат Графичког колектива 1993. Радилa као професор у Школи за дизајн и на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду. Дела су јој заступљена у бројним колекцијама музеја и галерија.

Кустоскиња изложбе: Биљана Грковић, историчарка уметности – музејска саветница.