Марица Буцек: МАПА МОГ ДВОРИШТА

изложба

Изложба Марице Буцек обухвата радове који представљају изабране делове књиге „Мапа мог дворишта“, као и сам пројекат који је настао у оквиру докторских студија на Факултету примењених уметности у Београду. У основи радова је фотографија као дубоко лично сећање које се мапира кроз пажљиво одабране детаље у неочекиваној и посебној типографској игри речи. Иако бележи и описује један и одређени породични дом, ауторка гради не само свет одрастања, већ читаво окружење које прераста у посвету, а да истовремено надраста интимну причу и својом искреношћу увлачи посматрача у један други свет.

„Интимни тренуци богатог животног искуства, обједињени су у једној књизи, мапирани у оквиру једног дворишта, у којем је ауторка започињала своја најранија креативна размишљања. Тако то двориште постане вишеслојна прича, у коју су уткане генерације свих оних који су у њему градили своје интимне тренутке, делећи га на тај начин са ауторком. Иако упорно на почетку те књиге она покушава да нас геолокацијски смести у тачно одређену тачку на планети, јасно нам је да је књига приказ Маричиног универзума.“
(Оливера Батајић Сретеновић)

Марица Буцек
Рођена је у Крушевцу 1983. године, где је завршила основну школу и гимназију. Била је дугогодишњи полазник школе за ликовне таленте „Милан Миловановић“ у Крушевцу.

Дипломирала је графички дизајн на Факултету примењених уметности у Београду 2008. године. Исте године почиње са радом у издавачкој кући Лагуна, где на позицији арт директора ради до јула 2018. Студент је прве године докторских студија на Факултету примењених уметности у Београду.

Бави се графичким дизајном, типографијом, илустрацијом и опремом књиге.

Излагала је на преко 20 групних изложби. Самосталну изложбу приредила 2013. „Од корице до корице“ у Срећној галерији СКЦ у Београду. Живи и ради у Београду.