Догодине у исто време

изложба

Отварање изложбе фотографија приватних и јавних јубилеја од прве половине двадесетог века до данас

Нова изложбе је посвећена јубилејима. Било да су интимни, само за двоје или петоро, или јавни, за разред, школу, напослетку читаву чаршију или државу. Кренули смо од малих и великих матурам, годишњица бракова или пријатељстава а завршили са масовним прославама 1. маја, 8. марта или осталих илустрованих државних празника. Ове или неке од претходних домовина. Истoрија двадесетог века је била прилично разноврсна у нашем малом завичају.

Ова изложба садржи фотографије догађаја којих се не бисмо сетили да није било вас, учесника. Позвани да нам доставите фотографије обележавања јубилеја многи од вас су одговорили размотривши тему на потпуно аутентичан начин. Што се неретко дешава, па је ово заједнички пројекат у коме ће се сви учесници, а надам се и посетиоци, подсетити вредних и радосних животних ситација.

Пред нама је преко триста фотографија прикупљених од двадесет двоје учесника и две институције културе. Од групних фотографија са зализаним шишкама и опегланим хаљиницама у најмлађим групама забавишта, преко малих и великих матура, првих високих потпетица и неудобих сакоа. Од узбудљивих екскурзија по некадашњој „великој“ Југославији, кад су усплахирени средњошколци мењали ноћи за дане, преко савезних и локалних слетова у провидним трикоима и неудобним балетанкама, првомајских уранака и соколских приредби. Срећне златне, сребрне и остале свадбе од племенитих метала, стоти рођендани, годишња окупљања хуманитарних удружења, редовни сусрети пријатељица уз богат културно уметнички програм, на планини, у селу или на неком другом срећном месту земаљског шара. Сви смо ту. А посебно учесници:
Гордана Симић
Бранислава Милошевић
Вања Петковић
Славица Трајковић
Зорана Драшковић Ковачевић
Предраг Пантић
Милан Јовановић
Славица Давидовић
Горана Мићић Младеновић
Радмила Митровић
Мома Петровић
Ивана Нецков Грубишић
Верица Миленовић
Гордана Златановић
Весна Богдановић
Драгана Стаматовић
Снежана Миловановић
Ксенија Ковачевић
Љиљана Плашић
Слободанка Ракоњац
Живојин Манојловић
Дара Виријевић
Народни музеј Крушевац
Историјски архив Крушевац