Добрица Максимовић (1942 – 2011)

изложба

Ретроспективна изложба Добрице Максимовића (1942 – 2011) део је програма Уметничке галерије којим је пажња усмерена на стваралаштво крушевачких уметника, аутора чији је живот и рад везан за Крушевац и који припадају овом поднебљу. Деловање Добрице Максимовића на пољу уметности дуго скоро пет деценија, осим што потврђује припадност и оданост родном поднебљу, указује и на необичан сликарски дар који се развијао самостално у специфичним околностима са искреном жељом и потребом за уметничким изражавањем.

После дипломирања на Ветеринарском факултету у Београду и успешне каријере, упоредо се бави сликарством и самостално излаже од 1976. године. У потпуности се посвећује сликарству од 1990. године, члан УЛУС-а постаје 1991. Овај период обележио је марљив и веома продуктиван рад, активно излагање, учествовање на различитим изложбама, ликовним колонијама.

Ретроспективна изложба представља опус Добрице Максимовића, заснован на традиционалном схватању слике утемељене на односу виђеног и доживљеног, са мотивом као примарним елементом у конструкцији слике и стрпљивим освајањем сликарске вештине класичних мајстора уметности, кроз избор слика и цртежа насталих од 1966. до 2010. године.

Изложба је отворена до 6. марта 2024.

Аутор изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник