Аквизиције II 

изложба

Аквизиције II 2017-2022.  збирка Уметничке галерије

Отварање изложбе: четвртак, 22. јун 2023. у 19 часова

Уметничка галерија, Мајке Југовића 12

Изложба обухвата поклоне и откупе уметничких дела која су за збирку Уметничке галерије прибављена од 2017. године и облик је сталне праксе представљања нових аквизиција. У складу са изложбеним простором Галерије и делима која су у овом периоду откупљена или добијена на поклон, где је већина радова у збирку ушла од 2019. а ради бољег сагледавања радова и представљања њихових аутора, изложба Аквизиције приређена је у два дела. Први део изложбе, реализоване до 20. јуна, објединио је радове ликовних уметника Крушевца, укључујући и две поклон-збирке, које су у овом периоду обогатиле збирку.

Изложба Аквизиције II представља поклоне и откупе којима је збирка Уметничке галерије обогатила и увећала свој фонд, пре свега, кроз откупе уметничких дела савремене уметности финансираних на конкурсима Министарства културе 2019, 2021. и 2022. године. Драгоцени део чине и поклони уметника са којима је Галерија остварила сарадњу током овог периода, кроз уметнички пројекат Препознавање или кроз приређене изложбе у овом периоду.

Заступљена су дела у различитим медијима (слике, колажи, графике, дигиталне графике, цртежи, инсталације, видео, фотографије) реномираних уметника: Чедомир Васић, Перица Донков, Бранимир Карановић, Драгана Жаревац, Маргарета Јелић, Жељка Момиров, Душан Оташевић, Рада Селаковић, Јелена Трпковић, Никола Џафо, Иван Шулетић, Радомир Дамњановић Дамњан, Ивона Плескоња, Богдан Александров, Ивана Станковић.

На отварању изложбе биће промовисан Каталог који обухвата оба дела изложбе „Аквизиције 2017-2022.“ и представља, поред две поклон-збирки које су у овом периоду обогатиле колекцију, још 13 поклона исто толико уметника, 5 откупа три крушевачка уметника из редовних годишњих средстава за откуп Народног музеја Крушевац и 12 радова откупљених на основу конкурса Министарства културе.

Изложба Аквизиције указује и на значај континуираног програмског допуњавања, чувања и излагања дела ликовне уметности, чиме се формира културна баштина која у оквиру збирке Уметничке галерије остаје јавно доступна.

Формирање збирке започето је већ при установљењу Уметничке галерије, отворене 27. јануара 1962., пре свега, од радова који су били део фонда Музеја, под чијим је окриљем радила у првој деценији, са јасно утврђеним концептом изложби и политиком откупа. У постављеним оквирима и у зависности од изложбеног програма као основног облика нових аквизиција, настављено је употпуњавање збирке и у периоду од 1971. до 1991. када Галерија делатност обавља као самостална установа. Као програмска целина у оквиру Народног музеја, од 1991. године, у основи је задржала концепт формирања збирке са нагласком на праћењу савремене уметничке продукције, значајних личности и појава на уметничкој сцени Србије, као и ликовне сцене Крушевца и региона.

Изложба је отворена до 20. августа 2023.

Кустос збирке Уметничке галерије и изложбе

Биљана Грковић

историчар уметности-музејски саветник