КУЛТУРА СЕЋАЊА: КО НЕ ПАМТИ ИЗНОВА ПРОЖИВЉАВА

изложба
Гостујућа изложба Народног музеја Краљево
КУЛТУРА СЕЋАЊА: КО НЕ ПАМТИ ИЗНОВА ПРОЖИВЉАВА
Уторак 02. фебруар 2021. / 13 сати / Велика сала НМК
Изложба Народног музеја Краљево под називом „КУЛТУРА СЕЋАЊА: Ко не памти изнова проживљава“ ауторки Силвије Крејаковић и Сузане Новчић организована је поводом обележавања октобарске трагедије у Краљеву 1941.
Изложба је забележила низ гостовања у земљи и иностранству, бавећи се начином на који се памти и сећа овог догађаја који је брутално променио историју града, структуру његовог становништва, разарајући личне и породичне животе.
Симболи прошлости стално се мењају а тиме и наново постављају питање наше одговорности према још увек блиској прошлости. Стога је право полазиште истраживања културе сећања усидрено у самом догађају и првом слоју запамћеног места краха хуманости, у трауматичним сећањима преживелих талаца. Други слој истраживања теме нађен је у сећању послератних нараштаја, усвајаном непосредно у породици и кроз јавну комеморативну праксу. Напослетку, изложба је реконструкција односа реалне а довољно страхотне слике прошлости, сачуване у аутентичним сведочанствима и начина на који се трудило да буде упамћена, од обликовања простора на којем се трагедија одиграла, уметничких дела тим поводом насталих, до митологизоване интерпретације самог историјског догађаја.
Из систематизованих спискова страдалих у Лагеру, из различитих крајева некадашње краљевине и из других држава, трудом Силвије и Слободана Крејаковића обједињених у електронској бази краљевачког музеја, Мирјана Савић издвојила је и у склопу изложбе приказала имена 17 жртава са територије Крушевца, од којих је најстарији имао 49 а најмлађи 25 година.
Поставку изложбе у Великој сали крушевачког музеја посетиоци ће моћи да посете до краја фебруара.