Изложба „Златне нити ћирилице“ у Кући Симића у Крушевцу

изложба

Поводом значајног јубилеја обележавања 650 година од оснивања града Крушевца, у Кући Симића (Народни музеј Крушевац) ће 16. децембра у 19 часова бити отворена изложба „Златне нити ћирилице-Вез по писму Бео-Етно визије“, коју чини више од педесет оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига.

Аутентична култура веза, која се у српском народу развија и негује унутар средњовековне дворске и црквене уметности, инспирисала је чланице Бео-етно визије из Београда да лепоту осликаних и калиграфисаних ћириличних слова из древних рукописаних књига пренесу на платно иглом и концем. Бео-етно визија, основана крајем 2012. године, настоји да очува традиционални уметнички вез и друге сродне занате, те да са овим обликом српског нематеријалног културног наслеђа упозна подједнако и домаћу и инострану публику, али и да повеже ствараоце сличног сензибилитета у региону и свету. Истовремено, чланице овог удружења желе да својим делом подсете савременог човека на изворне вредности као непресушно врело инспирације, јер златну нит наслеђа, која повезује векове, не треба никада прекинути.

Аутор изложбе је Вера Авлијаш, председница Бео-етно визије, која је са својим колегиницама Оливером Јасиком, Наташом Цвејић и Весном Стојановић извезла ове изузетно занимљиве и вредне радове. Изложба је плод сарадње Народног музеја Крушевац, Артис центра и Бео-етно визије. Стручну кординацију изложбе потписује Артис центар из Београда чија је директорка, историчарка уметности, мср Тамара Огњевић, кустос овог пројекта. Изложба је отворена до краја фебруара 2022. Године, а током њеног трајања биће одржано више радионица и предавања.