Даниела Фулгоси – Тамни прелаз

изложба

Уметничка галерија, Крушевац: 30. март – 30. април 2023.

Отварање изложбе: четвртак, 30. март 2023. у 19 ч

Уметничка галерија, Мајке Југовића 12, Крушевац

________________________________________________________      

Изложба Тамни пролаз Даниеле Фулгоси обухвата цртеже и колаже настале у последњих десетак година, као серије радова или као самостални, од оних под називом Тиранин тиранину, Шапат из 2014. све до најновијих Могућност причања и Могућност непричања, или рада Егзотика из 2023. Сведеним средствима, цртеж оловком, угљеном, коришћењем материјала различитог порекла, као и његовим комбиновањем са цртежом Даниела Фулгоси дефинисала је сопствени поредак у коме иза наизглед разиграности и лакоће стварања, стоји промишљеност сваког потеза и пажљив одабир свих сегмената цртежа и колажа као рефлексија личних искустава и разумевања стварности.

Даниела Фулгоси (Земун, 1967.) Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду  1992, где је завршила и постдипломске студије 1995.

Приредила је 28 самосталних изложби и учествовала на преко 280 колективних изложби у земљи и иностранству, од 1990. За свој уметнички рад добила је 14 награда за графику, цртеж и уметничке књиге (1992, 2013. Међународно Златно перо Београда, 1997. Октобарског салона за графику, 1997. Награда III београдског бијенала цртежа и мале пластике (за цртеж), 2001. Велики печат Графичког колектива, 2004. Златна игла УЛУС-а, итд).

Радови јој се налазе у колекцијама Народног музеја у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Музеја града Београда, Галерије савремене уметности у Нишу, Wiener Art колекције, различитих установа културе и образовања, као и у приватним колекцијама.

Ради као редован професор на Факултету примењених уметности у Београду, где је такође била и деканица.

Живи у Београду и бави се цртежом, графиком, колажима и уметничким књигама.

Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник