Божидар Џмерковић – слике и графике

изложба

Поводом 60 година Уметничке галерије

Божидар Џмерковић – слике и графике
/ поклон збирка

Четвртак, 10. март 2022. у 19 ч
Уметничка галерија, Мајке Југовића 12, Крушевац

Изложбу ће свечано отворити писац и академик Матија Бећковић
________________________________________________________

Изложба представља избор из графичког и сликарског опуса Божидара Џмерковића, уметника чије је стваралаштво присутно скоро седам деценија на ликовној сцени, и промовише и упознаје са поклон збирком коју је уметник даровао своме граду.

„… Божидар Џмерковић се враћао Крушевцу учешћем на групним изложбама, најчешће са крушевачким ликовним уметницима шесдесетих година, али и кроз изложбе које су представљале југословенску и српску графику друге половине 20. века. У Уметничкој галерији имао је три самосталне изложбе: 1965, 1971. и 1994. године, док је у збирци до сада био заступљен са неколико графика и слика.

Ова изложба, која обухвата 17 графика и 42 слике, настале у периоду од 1965. до 2020. године, као пресек уметничког рада, представља завештање Божидара Џмерковића свом граду.

Намера и жеља Божидара Џмерковића да остави легат Крушевцу и представљање ове поклон збирке у години када Уметничка галерија бележи 60 година од почетка рада, на најбољи начин показују значај даривања и указују на мисију и делатност Галерије, утврђену приликом оснивања, и чини част овом јубилеју, обезбеђујући заједничким напорима чување и представљање уметничких дела и стваралаштва знаменитих Крушевљана за ове и будуће генерације. (из текста у каталогу, Биљана Грковић)

Божидар Џмерковић је рођен у Могилецу (Македонија) 1930. године, а одрастао је у Крушевцу, где је завршио основну школу и гимназију. Академију ликовних уметности у Београду завршио је 1954. и постдипломске студије 1956. у класи професора Марка Челебоновића. Као редован професор предавао је на Одсеку графике Факултета примењених уметности и дизајна у Београду, до пензионисања 1996. године. Члан је Графичког колектива од 1955. и УЛУС од 1956. а излаже од 1955. године.

Учествовао је на изложбама на којима је представљана југословенска графика у земљи и иностранству, а његова графика је део значајних разматрања југословенске и српске уметности друге половине 20. века. На самосталним изложбама је излагао графике, слике, колаже. Добитник је више значајних награда и признања за графику, илустрацију, укупно стваралаштво и животно дело.

Изложба је отворена до 30. априла 2022.

Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник